Whey-toppen

Populäraste kosttillskottet WHEY

Här finner du det mest prisvärda wheyproteinet, ett protein som finns naturligt i mjölk. Mer information under vår topp 3 lista.

core whey proteinpulver
Bästa proteinpulvret!

Core Whey proteinpulver tycker jag är det bästa whey proteinpulvret du kan hitta. Ett riktigt bra pris och hela 75 gram rent protein per 100 gram. 9 spännande smaker där Mango är min favorit, testa den!

Priset ligger på 159 kronor för ett kilo och är likvärdigt för andra produkter av samma höga kvalite.

arrow-png

micro_whey_active_led3
Näst bästa proteinpulvret!

Detta är ett limited Edition erbjudande så det gäller att passa på. Du måste dock köpa 3 kilo med till ett riktigt bra pris. Kommer i smakerna jordgubb, päron och vanilj samt choklad. Tråkigt tänker du? Inte alls säger vi för Self som tillverkar denna produkt har verkligen lyckas med smakerna!

Du måste som sagt köpa 3 kilo men vilket pris du får då, endast 549:- för detta högklassiga wheyprotein!

arrow-png

whey_gold_140
3e bästa proteinpulvret!

Okej det det här är lite dyrare men är dock världens mest sålda som vi känner oss tvungna att uppmärksamma dig på. Vad sägs om att njuta av en shake 100 % whey i smaken cookie and Cream?

Köper du största burken på 4545 gram betalar du 1139:- och då blir det ett helt okej kilopris för en sån här produkt.

arrow-png

 

Om wheyprotein

Just nu är vassleprotein sannolikt det mest populära proteintillskottet på marknaden. Det är också det dyraste, speciellt om du ska ha ett högt proteinvärde. Dyrt och bra, de två behöver inte nödvändigtvis gå hand i hand, eftersom vi alla kan namnge en massa saker som är både billig och populärt. Tyvärr så faller vassle bara in i några av dessa kategorier. För er som minns 90-talet när vassleprotein först kom ut på marknaden, kommer du ihåg att det var rätt dyrt och kostade ungefär 300:- för drygt ett kilo. Priset har redan dess blivit billigare, tekniken blev mycket bättre och bättre wheyprotein kunde erbjudas.

Helmjölk och är ca 87 % vatten och 13 % fasta ämnen. Bryter du ner helmjölk till den fasta delen blir det: 27 % protein, samma mängd laktos ( 27 %) och ungefär samma mängd fett (faktiskt 30 %). Av dessa 27 % protein så är 20% vassle och resten (80 %) är kasein. Det finns alltså mindre än ett gram vassle per 100 gram helmjölk (vi pratar med flytande vikt). Så du kan se varför whey proteinpulver är så dyra.

3 sorters wheyprotein

Idag finns tre primära typer av vassleprotein som erbjuds på marknaden, vassleproteinkoncentrat (WPC) , vassleproteinisolat (WPI) och vassleproteinhydrolysat (WPH).

Vassleproteinkoncentrat (WPC)

whey proteinpulverDetta är den billigaste formen av vassle. Kvaliteten varierar oerhört på denna typ av produkt, med nedre änden koncentrat var 29 % protein och högre slutet koncentrat var 89 % (kallas WPC29 och WPC89, av uppenbara skäl ). Den lägre delen koncentrat används främst för livsmedel (bakning, färdiglagad mat, färdigförpackade grejer, osv…). Den högre koncentratet är vad du normalt hittar i den näringsmässiga industrin för proteinshakes (vissa tillverkare använder riktigt, riktigt billiga grejer också). Vassleproteinkoncentrat är också den enklaste formen av vassle till smak . Det är ingen överraskning att det billigaste och enklaste wheyproteinet med bästa smaken är den typ du ser över hela marknaden, synd att det är också den minst utforskade och minst fördelaktiga wheyproteinet. Vi hittade följande information i en studie om vassleproteiner :

Intressant nog är WPC – 70 och WPC – 80 (70 % och 80 % koncentrationer av protein) de vanligaste formerna av vassle som användas inom kosttillskott, till stor del beroende på aktuell råvara är prissättning och eventuellt förbättrade smak jämfört med antingen WPI eller olika former av WPH. Paradoxalt nog har den stora majoriteten av forskning av vassleprotein gjorts på antingen WPI eller WPH.

En sista faktor är att olika hormoner som vanligtvis ges till mjölkkor är lipofila (bokstavligen ”fett kärleksfull”). Detta innebär att de skulle vara närvarande i den största mängden i vassle koncentrat.

Vassleprotein isolat (WPI)

Detta är främst protein, eller åtminstone 90 % per definition. Detta proteinpulver började troligen som ett koncentrat och bearbetades vidare för att ta bort ännu mer av fett och laktos. Det finns många olika metoder för att göra detta, med många av dem är patenterad och unik för olika tillverkare. Den främsta fördelen med WPI är att du för ett wheyprotein med mindre fett och laktos jämfört med WPC. Eftersom det kräver extra bearbetning över WPC så är det är dyrare . Eftersom vassleproteinisolat har mindre fett och socker är smaken inte så lockande för de flesta människor. Producenterna blir dock bättre och bättre på att tillverka vassleproteinisolat, framförallt att smaksätta.

Vassleprotein hydrolysat ( WPH )

Efter vassleproteinisolat finner du hydrolysat versionen, vilket kräver ytterligare ett steg i tillverkningsprocessen (vilket gör det ännu dyrare att producera). Vissa människor kallar detta ”predigested” protein och det är en ganska bra förklaring. Din kropp hydrolyserar faktiskt de flesta proteiner innan den kan absorbera och använda dem. Så genom intag av ett hydrolysat vassleprotein kan du ta bort en del av denna process, jämfört med WPC eller WPI som kräver mer matsmältning. Det är inte allt – du kan faktiskt få en betydligt större ökning av insulin (men ej glukos). Detta är en bra sak eftersom insulin är det som driver mer bränsle till musklerna. Jämfört med WPI så kan vassleprotein hydrolysat producera 28 % mer insulin.

Insulin

Detta insulinsvar är särskilt effektivt både före och under styrketräning där hydrolyserat protein inte bara är hjälpmedel till återhämtning utan också hjälper till att bygga muskler. Tro det eller ej, vassleprotein plus kolhydrater är faktiskt mer effektiv än  endast kolhydrater för påfyllning av glykogen i musklerna, och kan kraftigt öka din återhämtning. Detta är förmodligen på grund av det extra insulin som du får med WPH (vilket är glukos oberoende). Till skillnad från kroniskt förhöjda insulinnivåer (som kan komma från intag av alltför många dåliga kolhydrater) och kan orsaka fettma, så är effekten av högkvalitativt proteinintag endast positiv för fettförbränningen. Det är därför många som vill gå ner i vikt rekommenderas ett högkvalitativt wheyprotein.

Eftersom denna typ av vassle har ännu mindre fett och socker än WPI så har den också fått den minst tilltalande smaken. Men när vi började använda WPH istället för andra vassle var det en omedelbar prestandaöknin.

Så även om det är svårare att smaksätta och dyrare kan det vara värt att kosta på sig.

Slutsats

Självklart tror vi vassleproteinhydrolysat är överlägsen de andra former av vassle, åtminstone som pre / intra / post användning. Om du ska ha en shake vassleprotein vid en annan tid på dagen, alltså inte relaterade till din träning då är det kanske inte värt att betala så mycket för vassleprotein hydrolysat. Om du inte är laktosintolerant tycker vi du bör handla för det bästa värdet som vår NR1 på listan över wheyprotein som är ett vassleprotein isolat.

core whey proteinpulver
Bästa proteinpulvret!

Core Whey proteinpulver tycker jag är det bästa whey proteinpulvret du kan hitta. Ett riktigt bra pris och hela 75 gram rent protein per 100 gram. 9 spännande smaker där Mango är min favorit, testa den!

Priset ligger på otroliga 99:- för ett kilo (just nu!) och bör ses som ett givet köp.

 

Åter till första sidan för bästa proteinpulvret